HOME

MINDEN IDŐK LEGJOBB KYOKUSHIN FIGHTERE
SHIHAN ANDY HUG EMLÉKÉRE


Andy Hug
1964-2000

Vannak a világon kiváltságos hősök, ezek közül egy Andy Hug. Csak néhány hét választotta el a harminchatodik születésnapjától, amikor váratlanul meghalt. Shihan Andy Hug fájó űrt hagyott maga után, de nem csak a harcművészek közösségében.

Köszönjük, hogy velünk voltál Shihan Andy Hug.

Osu!

Andy Hug 1964. szeptember 7.-én született egy svájci kis faluban Wohlenben (Aargau). Édesnyja nem tudta felnevelni ezért azonnal intézetbe került, így élete első évei árvaként töltötte. Három éves volt, amikor nagymamája magához vette.

(...)

Egy barátja elvitte a helyi karate dojoba. (ekkor még csak 10 éves volt) Andy gyorsan fejlődött. A Svájci Karate Szövetség szabályai megengedték, hogy induljon az Össz-svájci Karate (felnőtt) Bajnokságon. Andy könnyedén megnyerte. 19 éves korában küzdött először Japánban a 3. Kyokushin Nyílt Versenyen, 1983-ban. Újonc volt és fiatal tehetség. Azt a benyomást keltette, hogy páratlan ügyességgel és küzdő tehetséggel rendelkezik. Négy évvel később a 4. Kyokushin Nyílt Bajnokságon, 1987 -ben a fináléban olyanokkal küzdött mint Masuda a nagy japán kyokushin fighter és a brazil Ademir da Costa, - mindketten teljesítették a legnagyobb Kyokushin próbát a 100 ellenfeles küzdelmet - könnyedén legyőzte őket.

A 4. Nyílt Világbajnokságon egymás ellen küzdöttek a kyokushin történetének két legtechnikásabb versenyzői: Andy és Matsui. Ez volt az első alkalom, hogy nem japán versenyző került a Nyílt V.B. döntőjébe és ezen a napon a Kyokushin karatékák és küzdelmet kedvelők az egész világon a nagy döntőről beszéltek. De az eredmény nem volt kétséges. Andy új területet nyitott az európai és nyugati harcosoknak. Bebizonyította, hogy kemény edzés és tehetség által bárkiből válhat bajnok. Andy volt az igazi győztese a döntőnek és a 4. Nyílt Világbajnokságnak.

Egy évvel később 1988. szeptember 17.-én volt Sursee-ben az 1. Szuper Kupa amit a Svájci Karate Szövetség rendezett. Kyokushin versenyzők érkeztek Japánból, Nagy Britanniából, Hollandiából, Magyarországról, Németországból és Spanyolországból küzdeni a versenyen. A döntőt Andy vívta a japán Kenji Midorival. (az 5. Kyokushin Nyílt Világbajnokságon tűnt fel 1991-ben) Az elődöntőben Andy a holland Siegfried Elsont győzte le. Az est tagadhatatlanul legizgalmasabb küzdelme Andy és Midori döntője volt. Két hosszabbítás után Andyt hozták ki a döntő és a Bajnokság győzteseként.

1989-ben Andy Hug másodszor indult nehézsúlyban a Kyokushin Európa Bajnokságon. Ő volt a legrangosabb európai versenyző és a legnépszerűbb. Körülutazta Európát, vendég edzőként nyári táborokban oktatta a K.O. Karate művészetét. 1991-ben elhagyta a Kyokushin Karatét, a Seidokaikan Karate és a K-1 világában küzdött tovább a Kyokushin történetének legjobb és legnagyobb nevű harcosai ellen, és csak nagyon kevés küzdelmet veszített el.

8 éve, hogy Andy elhagyta a Kyokushin Karate Szervezetet a tagok, még emlékeztek rá és szupersztárként, példaképként tisztelték mindenütt a világon. (...)

Ugyanebben az évben, indult a Seidokan Nyílt Világbajnokságon a döntőben 5-0 bírói döntéssel nyert Taiei Kin ellen. Egy évvel később a Seido Világ Kupán, Andy ismét a döntőben volt az által, hogy legyőzte nyílt küzdelemben a híres harcost Nobukai Kakudát. A döntőt a japán bajnok Masaaki Satake ellen vívta. A kezdettől a végéig Andy uralta a küzdelmet. Andy a híres baltarúgásával keményen támadta Satake arcát, amitől a földre került. A nemzeti hős és bajnok elleni egyenlőtlen feltételek melletti küzdelmet a töréstechnika és három hosszabbítás után elvesztette. De megnyerte a japán emberek szívét, úgy nevezték a Kékszemű Szamuráj - valójában barna szeme volt.

1993-ban kezdődött Andy Hug K-1-es karrierje. November 5.-én debütált Ryuji Murakami ellen. Az első menetben háromszor küldte a földre Ryujit 50 másodpercen belül. Andy szupersztárrá kezdett válni Hokkaidotól Okinaváig. De nem csak a híres balta - rúgása által, hanem a briliáns technikái és jelleme miatt szerették az emberek. Ő is nagyon szerette rajongóit.

Andyt "Szamuráj"-nak hívták ami a nagy megtiszteltetés Japánban. Kancho Ishii a K-1 alapítója mondta róla: "Azért szeretik ennyire a japán emberek, mert nagyszívű, nagylelkű és erős mintha vasból lenne."

Andyt erőnléte és személyisége tette népszerűvé Japánban, ahol rövid ideig élt. Gazdaggá és híressé vált de szerény udvarias és igazságos maradt. Mindig volt ideje a rajongóira és sohasem utasított vissza egyetlen autogramm kérést sem. Különösen szerette fiatal rajongóinak klubját. Igazi hős volt.

Fiatal gyerek kora óta ösztönözte őt a "Rocky" című film. Szenvedélyesen készült arra, hogy világbajnok legyen belőle. És Andy világbajnok lett...többször is. Megfordult szerte a világon és dolgozott a Kyokushin és a Seidokan Karate szervezetnek. 1996-ban meghatározta a világ legjobb harcművésze és küzdője cím. (...) 1996-ban, 1997-ben és 1998-ban több nehézsúlyú- Európa- és Világbajnoki címet nyert.

Utolsó nyarát Japánban töltötte és nem sok időt töltött Svájcban. Ő volt a legnépszerűbb sportoló Svájcban és nagyon szerette a hazáját. Egyszer egy évben küzdött a K-1-ben a Küzdelem Éjszakáján Zürichben, 1995-2000 közötti időszakban. Andy nem vesztett el egyetlen küzdelmet sem. Olyan nagy nevű harcosokkal küzdött, mint a kétszeres K-1 bajnokkal Peter Aerts, a híres dél-afrikai Mike Bernardo, Mirko Filipovic és Stefan Leko. A "Vasember" nevet kapta a K-1-es ellenfeleitől, mert támadt, küzdött, menetről menetre sohasem lassult le vagy adta fel a harcot.

2000 július végétől augusztus elejéig Andy otthon volt Svájcban, meglátogatni, ex-feleségét Ilonát, akitől egy hónapja vált el és szeretett fiát Seyát. Nem érezte magát 100%-ban fittnek, ezért elment egy kórházba kivizsgálásra. Andy heves lázrohamokról panaszkodott az orvosnak, aki nem talált komoly betegséget. (...)

Andy eldöntötte, hogy orvosai tanácsa ellenére visszatér Japánba, augusztus 14.-én. Úton a repülőtérre heves lázrohamoktól és erős orvérzéstől szenvedett, de eltökélte magát az útra. Részt akart venni a 2000-es K-1 Nagy Díj Tornán Fukuokán. Menedzsere Rene Ernst sikertelenül próbálta lebeszélni az útról. Andy soha nem tért vissza Svájcba.

Három nappal később, mikor visszatért Japánba Andy összeesett. Elszállították a Nippon Medical School kórházba, további kivizsgálásra és gyógykezelésre. A nyakán daganatot találtak. A doktor leukémiát állapított meg. A kemoterápiás-kezelést azonnal megkezdték. Andy tudta, hogy súlyos beteg és kapcsolatba lépett volt feleségével, Ilonával telefonon. Elmondta neki a rossz hírt az egészségi állapotáról. Elmondta azt is, hogy nem fog visszatérni Svájcba, hanem Japánba fog maradni. Azt mondta, hogy Japán az otthona és itt fog megküzdeni a kórral.

(...)

Szív és keringési problémák léptek fel nála. Andy szeme könnyes volt a diagnózis után, mégis szeretett volna interjút adni rajongóinak. Beszélni akar a betegségéről az embereknek, de az orvosok ezt megtiltották.

Augusztus 21.-én Kancho Ishii meglátogatta őt a kórházban. Beszélt a 20. -ai yokohamai K-1-es versenyről, amit barátja Francisco Filho nyert meg. Andy azt mondta, ha váratlanul meghalna, akkor azt szeretné, hogy ez Japánban történjen vele.

Augusztus 22.-én Andy jól érezte magát. TV-t nézett telefonált segítség nélkül tudott enni. Telefonon beszélt Ilonával. Azt mondta, hogy ha a legrosszabb bekövetkezne, utolsó napjai Japánban szeretné tölteni. Egy levelet írt rajongóihoz, melyben bíztosítja őket, hogy küzdeni fog a kór ellen. Bízott a gyógyulásban.

Ez volt az utolsó üzenete. Kancho Ishii még beszélt vele utoljára mielőtt kómába esett: "Szeretlek benneteket." Ishii ezekkel a szavakkal válaszolt: "Tudom Andy-san."

Augusztus 23.-án reggel Andy nehezen lélegzett. Később nem tudott magától lélegezni, az állapota romlott ezért lélegeztető gépre tették. Testén kiütések és bevérzések jenetek meg. Állapota egyre kritikusabbá vált. Ilona azt mondta, hogy első géppel Svájcból Japánba repül.

Augusztus 24.-e csütörtök 18 óra 21 perc Andy Hug meghalt. Még csak 35. éves volt. A Japán TV szerint, a szíve háromszor állt meg de az orvosoknak sikerült újra elindítani. Nem tudták sokáig életben tartani, ezért amikor negyedszer is megállt hagyták békésen a halálba aludni...a küzdelem véget ért.

A híres holland K-1 harcos, Peter Aerts szintén a kórházban volt. Összeomlott és több mint két órán keresztül sírt mikor megmondták neki, hogy Andy elment. Nyilatkozott a japán tv.-nek és megígérte a világnak, hogy érte is fog küzdeni. Személyes jó barátok voltak.

(...)

Ugyanebben az időben a japán sajtó tudósított Andy haláláról. A hírcsatornák szétröpítették világba a hírt.

20 óra 45 perckor az Andyt kezelő, öt tagból álló orvos-csoport és Kancho Ishii sajtókonferenciát hívott össze a Nippon Kórházba, ami egy órát tartott. 21 óra 45 perckor Francisco Filho érkezett. Negyven perccel később kisírt szemekkel hagyta el a kórházat anélkül, hogy egyetlen szót szólt volna az újságírókhoz.

Augusztus 26.-án eldőlt, hogy a K-1 2000. évi Nagy Díj Világ Bajnokságot a Tokyo Dome-ba rendezik december 10.-én.

(...)

A gyászszertartáson részt vett Andy öt éves fia, Seya is. A búcsúztató a Yoshifuku Templomban volt augusztus 27.-én Tokyoban. Több mint 12 500 ember állt sorba, adózni Mr. K-1 Andy Hug emlékének. A ravataltól a rajongók sora több mint két kilométer hosszú volt.

Andy felesége, Ilona búcsúbeszédet írt Andyról és 800 meghívót küldött szét a gyászszertartásra. Kezében tartotta Andy bekeretezett fotóját amin ő mosolyog. Rengeteg meghívott vett részt a szertartáson: A család és a barátok, Svájc Elnöke, K-1 mester Ishii, Kancho Matsui, Kenji Midori, Hajime Kazumi, Mashuda, Nicolas Pettas, Francisco Filho és a nagy japán sumo bajnokok. Mikor Francisco Filho, Nikolas Pettas, Nobukai Kakuda, Sasaki és más válogatott harcosok a K-1- ből tartották Andy koporsóját, a K-1 hivatalos ring mestere könnyek között szólította Andyt: "A vörös sarokban a 180 cm magas 97.7 kg súlyú egykori K-1 bajnok Ann Deeee Hu-uug".

(...)

Ugyan abban az időben hallani lehetett a Queen-től: "We will rock you" erre a zenére érkezett Andy a ringbe éveken át.

Andy arra készült, hogy a decemberi K-1 Nagy Díj után visszavonul. Azt remélte, filmes karrierbe kezdhet, de ezek az álmok soha nem váltak valóra.

Vannak a világon kiváltságos hősök, ezek közül egy Andy Hug. Csak néhány hét választotta el a harminchatodik születésnapjától, amikor váratlanul meghalt. Shihan Andy Hug fájó űrt hagyott maga után de nem csak a harcművészek közösségében.

OSU!

 

***

ANDY HUG MEMORIAL

S L

Forrás:
www.musashi.nl

Kapcsolódó linkek:

www.andyhug.com

www.wohlen.ch

 

 

Andy Hug vs. Matsui 1983

Andy Hug VS Nobuaki Kakuda K-1 World GP 1993

 

 

Módosítva: 2010-12-13