A harcművészet udvariassággal kezdődik és ér véget.
Ezért legyünk mindig kellőképpen udvariasak.”

(Masutatsu Oyama)

 

A dolgok nagy részét a dojóban nem ok nélkűl tesszük. A dojoetikettet azért alkották meg, hogy egyrészt segítségünkre legyen az edzéseknél, másrészt pedig, hogy megértsük a kyokushint. Olyan dolgokra épül, mint a józan ész, az egyszerű udvariasság és a hagyományok. A dojóetikett országonként eltérhet egymástól, de az alapkoncepció sehol sem hiányzik belőle. Van számos íratlan szabály is, melyet többnyire más tanítványoktól leshetünk el.

· Amikor belépünk a dojóba, vagy távozunk onnan, mindig forduljunk arccal előre, hajoljunk meg, s mondjuk Osu, (ossz) majd forduljunk szembe a teremben levő tanítványokkal, hajoljunk, meg s ismét mondjuk Osu.

· Minden esetben Osu-szal köszönünk, amely nemzetközi kyokushin üdvözlés. A szót hangosan és érthetően ejtsük. Az Osu-szal kifejezhetjük, hogy megértettük, amit az instruktor mondott; az igen helyett minden esetben ezt használjuk.

· Ha elkéstünk az edzésről, hajoljunk meg a szokásos módon, a csoportnak háttal térdeljünk le Seizában, s lehunyt szemmel várakozzunk Mokusoban. Ha ezt az instruktor tudomásul vette, akkor felszólít, hogy csatlakozzunk a többiekhez: „Osu! Onigaishimatsu!” Válasz: „Osu! Shitsureishimatsu!” - majd hátulról csatlakozunk a többiekhez.

· A dojóba tiszta és rendezett dogiben léphetünk be, obinkat pedig meg kell kötnünk.

· Az instruktor engedélye nélkül senki sem hagyhatja el a dojót.

· A dojóban ne együnk ne rágózzunk, ne cigarettázzunk, ne igyunk, ne énekeljünk.

· Láb- és kézkörmeink minden esetben legyenek tiszták, s a sérülések elkerülése végett vágjuk őket rövidre. Lábunkat, körmünket és kezünket mindig mossuk meg az edzés előtt. Az edzéseken gyakran kerülünk közel a többiekhez, senki sem szeret egy koszos emberrel edzeni.

· Mobiltelefonunkat mindig kapcsoljuk ki mielőtt a dojóba lépünk.

· Biztonsági okokból s a rendezettség végett ne viseljünk ékszert.

· A dojóban nem viselhetünk cipőt.

· A dojóban tilos káromkodni, csúnyán beszélni.

· A dojóban mindig illendően kell viselkedni, s figyelmesen kell hallgatni az instruktor utasításait. Ne vesztegessük saját és mások idejét, ha nem vagyunk felkészülve arra, hogy komolyan vegyük az edzést; tanúsítsunk mindig tiszteletet a karate iránt.

· Ha meg akarjuk igazítani a doginkat, vagy meg akarjuk kötni az övünket, azt mindig a Shindentől elfordulva tegyük.

· Az edzés alatt tilos beszélgetni. Ha kérdezni akarunk valamit, mindig tegyük fel a kezünket, s várjunk, amíg az instruktor fel nem szólít.

 

 

Forrás:
Shihan Howard Collins: Shodan

 

Nyomtatható formátum

Módosítva: 2007-07-15