Nyári Nemzetközi Edzőtábor

Emmen - Hollandia

OSU SHIHAN OSU

 

Zengtek a katonás megszólítások, és kiképzőtiszteket megszégyenítő harsogással pattogtak a vezényszavak a megszámlálhatatlan dannal rendelkező vizsgabizottság előtt.A hollandiai Emmen városkában tartott IBK nemzetközi edzőtáborban. Elmondhatom magam, és a vizsgázók nevében hogy életünk egyik legkeményebb vizsgáján estünk túl, két órán keresztül kellet bizonygatnunk technikai és erőnléti felkészültségünket. (10perc kihon ,30-50erőnléti feladat majd 2 kata tökéletes bemutatása). Aztán ugyanez elölről, csak mindig más más technikával, és egy magasabb fokú katával. Vizsga végén megpróbáltuk megszámolni a feladatok sokaságát, és közel 300 fekvőtámasz ugyanennyi felülés és rengeteg kata volt a végeredmény. Ezen idő alatt a nagyteremben , aki nem kyu vizsgázott, az nagyszerű kesztyűs és pusztakezes fight oknak lehetett részese .Henrik sensei is kamatoztathatta technikai és erőnléti tudását, hiszen nem kisebb ellenfelei voltak, mint az UFC -ből méltán híres vezető edzők és hatalmas norvég viking csupa izomkolosszus harcosok akikkel nem nagyon húz ujjat senki sem akinek kedves az élete. A vizsga küzdelmek ebben a teremben zajlottak megszámlálhatatlan mennyiségben. Annak különösen örültem, hogy a senseiünket is beállították a sorba a vizsgaküzdelmekhez, és ugyanazt a fillinget érezthette, mint a többiek, akik vizsgáztak,vagy őt is vizsgáztatták? Nem tudom, de tény hogy a küzdelmeket derekasan végigcsinálta. Különös figyelemmel a túlbuzgó mma és ufc illetve all round fight világbajnokokra, akiknek nem nagyon számított az emberélet. Az egész edzőtábor egy nagy küzdés volt minden téren és minden térben (földön vízben és a levegőben ) allround fight miatt sokat voltunk a levegőben is, nyugi csak addig, amíg be nem csapódtunk a homokba a beachen.

A meglepetés éjszakai edzés is jóra sikeredett éjjel kettőtől négy óráig pihentető futással kezdődött és végződött közben pedig küzdőtechnikai tréning, majd a csúcspont az a koromsötétben kumite sokszor azt sem tudtam honnan érkezett ütés vagy rúgás csak azt éreztem, hogy itt is ott is fáj és próbáltuk védeni magunkat és meghallani, hogy vajon honnan is jön a következő csapás.

Jó volt, hogy ez egy olyan tábor ahol nem csak kiírás a sayonara-parti hanem valós baráti légkörben és nagyon érdekes kiszolgálásban történt. Soha nem láttam még motoros klubban sürgőlödö motorhead fillingű (motoros bőrmellény, tetkó, hosszú haj, bajusz ) pasikat pincérként sürgölődni és minden kívánságunkat teljesíteni. Komoly volt nagyon mintha belecsöppentünk volna egy filmforgatás kellős közepébe.(Köszönjük neked Kancho Henk Kuipers az élményt a klubodban.)

Amit még érdemes tudni, hogy a klubban keményen szerveződni látszottak a nemzetközi viszonyok e-mail cserék telefon és egyéb elérhetőségek listája. Ami pozitív, hogy elismerésként rengeteg meghívást kapott a magyar csapat pl: Spanyolországba, Lengyelországba, melyet remélem hogy jó nagy létszámmal tudnak majd a mestereink megszervezni a mi örömünkre.

Az edzőtábor egyébként csodálatos helyen volt, itthon viccesedtem az északon lévő pingvinekkel meg jegesmedvékkel, de az időjárás az nem hazudtolta meg magát. Míg itthon repkedtek a 40 fokok addig Hollandiában szenvedtünk a ruhaszárítással(3 óránként esett az eső) és éjszaka minél több textil magunkra erőszakorálásáról hogy ne fagyjunk szét 10 fokban, melyre nem igazán készültünk.

Az étkeztetésről csak annyit hogy bár bőséges és finom volt, de egy darabig nem fogok semmiféle sajtot enni.

A táborzáró edzés a honbu dojoban volt, ámulattal néztük a rengeteg bajnoki trófeát,a Sósai seikenjének a bronzszobrát és eredeti darabot a fekete övéről, melyek az IBK múzeumban vannak kiállítva.

Táborzárásként ketten léptek tovább a yudansha birodalmában a kanadai branc safe 6. dan, és méltán megérdemelten Henrik Pap sensei 5. dan. Gratulációként felhangzott az ismerős kiáltás melyet soha ki nem törlünk az emlékezetünkből. Osu shihan Osu!

By : Nagy Józsi

Hollandia

2011 Augusztus