Jet Li

 

 

1963.-ban április 26.-án született – a kínai naptár szerint ez volt a nyúl éve – Peking, Heibi városrészében. Eredeti neve Li Lian Jie (kantoni neve: Li Nin Kit). Két fiú- és két lánytestvére van. Két éves volt mikor elvesztette apját. Az általános iskolai tornatanára felfigyelt a kivételes ügyességgel rendelkező fiúra, és elküldte őt a Pekingi Sportiskolába. Itt ismerkedett meg a Népi Kína nemzeti sportjával a Wu Shu-val.

 

Mao Kulturális Forradalma üldözött mindent, ami a kínai hagyományokon alapult, így a tradicionális kung fu stílusokat - és azok művelőit is. Amikor a kínaiak újra felfedezték ősi hagyományaik értékeit, már majdnem feledésbe merültek ezek az évezredes tudományok. Egyes stílusok végleg el is vesztek, a még élő mesterek is nagyon öregek voltak. Hogy mentsék a menthetőt, létrehozták a Wu Shu-t, ami a párt-ideológiával összeegyeztethető harcművészet.

Első oktatója Wu Bin mester volt. Li mindent megtett, hogy elsajátítsa a fegyverek használatát és a pusztakezes harc művészetét. A mester gyorsan felismerte mennyire tehetséges ifjú tanítványa, ezért különórákat tartott neki. De sajnos Li vékony törékeny gyerek volt. Családja nagyon szegény volt, húst ritkán evett. Felnőttként is csak 167 cm magasra nőtt. Elrendelték, hogy több fehérjét kell fogyasztania. Wu Bin mester évekig küldött élelmiszert Li családjának. Ennek következtében az ifjú tehetség rohamosan erősödött. Tizenegy éves korában megnyerte a Wu Shu nemzeti bajnokságot és bevették Peking Wu Shu demonstrációs csapatába. Az ezt követő öt évben, negyven országban tartottak bemutatókat, többek között a Fehér Ház gyepén az akkori elnök Richard Nixon és külügyminisztere Henry Kissinger előtt is. A bemutató része volt a kínai-amerikai kulturális és diplomáciai kapcsolatok létrejöttének. Li különösen jól forgatta a lándzsát és a kardot.

Csodagyereknek tartották, de ő kifejezetten utálta, ha így hívták, mert mindazért, amit tudott keményen megdolgozott. Wu Bin mester keményen hajtotta, sőt hajszolta őt. Li sokszor volt hullámvölgyben, és közel állt ahhoz, hogy feladja, mint oly sok osztálytársa. Szerencsére mindig sikerült felülkerekednie. Az edzések között kínai bölcseletet tanult és felkutatott Pekingben élő idős mestereket, opera színészeket, táncosokat, hogy megtanuljon valamit a hagyományos színészmesterségről. Mint elõtte Bruce Lee, ő is kipróbált számos harcművészeti stílust. Még nagyon fiatal volt, amikor Wu Shu edző lett. Érdeklődött a mozi, a színjátszás iránt. Egy korábbi Shaolin Templomról szóló filmet 1982-ben újraforgattak. A tizenkilenc éves Jet Li élt a lehetőséggel és megszerezte a főszerepet. A film egy Ah Lung nevű ifjúról szól, akinek megölték az apját. Elsajátítja a kung fu művészetét, bosszút áll apja haláláért és megmenti a császárt. A film egyes részeit a valós helyszíneken, Henan tartományban a Shaolin kolostornál forgatták.

A film hatására országos hírnévre tett szert és nemzeti hősként ünnepelték. Új kung fu mánia tört ki országszerte. Népszerűségének egyik kellemetlen következménye volt, hogy környezete nyomására feleségül vett a rivális családból egy (állítólag leszbikus) lányt. A nyolcvanas évek közepe nehéz időszak volt számára. 1986-ban debütált rendezőként. Első filmje a "Born to Defence" kidolgozatlansága és erőltetettsége miatt megbukott. Házassága Huang Qui-Yan-nal tovább romlott, a Wu Shu csapat több tagjával is rossz viszonyba volt. Az Egyesült Államokban a "Dragon Fight" forgatásán megismerkedett leendő feleségével, Nina Li Chi színésznővel, aki a Miss Asia Pacific címet viselte 1986-ban. (Filmjei: "Chinese Ghost Story 3, Stone Age Warriors, A Kid from Tibet, Twin Dragons" stb. '92-ben visszavonult a filmezéstől. '99-ben Jet Li válása után összeházasodtak)

Rocky Law dokumentumfilmje, a "Dragon Of The Orient" bemutatta, hogy milyen volt tizenegy évesen a Fehér Ház kertjében. Ezzel ismét a figyelem középpontjába került. Li akart egy új filmet készíteni ezért Hong Kongba, a Távol Kelet, film-fővárosába utazott. Itt került kapcsolatba Tsui Hark-kal, akivel elkészítették az "Once Upon a Time in China" című filmet, ami Kína talán leghíresebb harcművészéről, Wong Fei-Hong-ról szólt. Ebben a filmben szerepet kapott Yuen Biao akciószínész és rendező is. Pénzügyi jellegű nézeteltérése akadt a kínai maffiával a Triádokkal. Ennek következtében menedzserét Hong Kongban meggyilkolták. Ez rettenetesen megrázta. Később több filmet forgattak Corey Yuen Kwai akciórendezővel, aki Jackie Chan, Sammo Hung és Yuen Biao iskolatársa volt az opera tanodában. A producer/rendező Wong Jing is a Triad-kapcsolatait használta fel arra, hogy 'meggyőzze' Li-t, hogy dolgozzanak együtt. (A Triádoknak miden nagy jövedelmet hozó iparágban van érdekeltsége, így a hong kongi filmiparban is. Több neves producernek - mint pl. Lo Wei - voltak alvilági kapcsolatai.) Ennek a munkának a gyümölcse lett a "Last Hero in China". Li ismét Wong Fei-Hong-ot alakította. Az általa megformált alakok, ebben az időben a népi hősök voltak. Ezen kívűl készítettek még olyan filmeket, mint a "Bodyguard from Beijing" ami Kevin Costner filmje a "Több, mint testőr" kínai változata, vagy a "High Risk" amit Bruce Willis "Die Hard"-trilógiája ihletett. Két producer-rendező, Yuen Woo-Ping és Gordon Chan elhatározta, hogy újra forgatja Bruce Lee – "Fist of Fury" (Tomboló Ököl) – című klasszikusát, amiben Li kapta a főszerepet. Eldöntötte, hogy nem alkalmazza a "drót-fu"-t, amitől a színész természetellenesen magasra ugrik, repül, forog a néző számára láthatatlanná tett drót segítségével. A film a "Fist of Legend" címet kapta és az év legnagyobb sikere lett. '96-ban visszament Tsui Hark-hoz, és egy sci-fi/akció filmet készítettek. Ez volt a "Black Mask". '97-ben ismét belebújt Wong Fei-Hong bőrébe. Elkészítették az "Once Upon a Time in China" sorozat utolsó darabját az "Once Upon a Time in China and America" amit Sammo-val forgattak. Legnagyobb amerikai- és világsikere a "Romeo Must Die" (Öld meg Rómeót) című fim volt, ami a befektetett összeg háromszorosát hozta vissza. Bruce Lee nyomdokain haladva újra forgatták a "Green Hornet" sorozatot, amit Luc Besson-nal – Taxi, Pofa be, Ötödik Elem – készítettek. Ez lett a "Kiss of the Dragon", és a sikerlistán a negyedik helyezést ért el. (2001-ben túlkínálat volt mozifilmekből)Jet Li második feleségével és kislányával Jane-nel él együtt. Évente két filmet forgat, és naponta három órát tölt angol tanulással.


Filmográfia:

Shaolin Temple (1982)
Shaolin Temple 2: Kids from Shaolin (1984)
Shaolin Temple 3: Martial Arts of Shaolin (1986)
Marvelous Kung Fu of Shaolin / Abbot Hai Teng of Shaolin (1986)
Born to Defence (1986)
Dragons of the Orient (1988)
Dragon Fight (1988)
The Master (1989)
Once Upon a Time in China (1990)
Once Upon a Time in China 2 (1991)
Once Upon a Time in China 3 (1992)
Swordsman 2 (1992)
Fong Sai Yuk (1993)
Fong Sai Yuk 2 (1993)
Last Hero in China (1993)
Kung Fu Cult Master (1993)
Tai Chi Master (1993)
Shaolin Kung Fu (1994)
New Legend of Shaolin (1994)
Bodyguard from Beijing (1994)
Fist of Legend (1994)
My Father is a Hero (1995)
High Risk (1995)
Dr Wai and the Scripture without Words (1996)
Black Mask (1996)
Once Upon a Time in China and America (1997)
The Hitman (1997)
Lethal Weapon 4 (1998)
Romeo Must Die (2000)
Kiss of the Dragon (2001)
The One (2001)
Ultimate Fights from the Movies (2002)
Ying Xiong (2002)
Crandle 2 the Grave (2003)
Rise to Honor (szinkronhang 2003)
Danny the Dog (2004)


Forrás:

www.starsontop.com
www.hkfilm.net
www.geocities.com

jetli.com/hungary

 

Videó:

 

 

Bemutató 1978-ban.

 

 

SL

Módosítva: 2007-06-10