Kaicho Jon Bluming

 

"Without Kokoro, Budo is only an empty shell!"
"Lélek nélkül a Budo olyan, mint egy üres kagylóhéj"

(Kaicho Jon Bluming)

 

Jon Cornelius Bluming, 1933. február 6.-án született Amszterdam külvárosában. Három évvel később egy másik nagyon szegény kerületbe költöztek, aminek a neve "De Pijp". A közelben van Amszterdam zsidónegyede. Hét éves volt amikor kitört a Második Világháború. Látta, hogyan bombázzák a németek a repülőteret 1940 májusában és hogyan vonulnak be a német csapatok a szülővárosába. Öt évvel később ugyan ezt tették az angol és kanadai csapatok. A családjának nagy gondot jelentett a háború mivel a nagynénjeinek német férjeik voltak akik szolgáltak a Német Hadseregben és Limburgban éltek a határhoz közel. Ez egyszerre volt tragikus és komikus. A német megszállás alatt szemtanúja volt az amszterdami zsidók ellen elkövetett bűnöknek. Több iskolás gyereket deportáltak és csak egy tért vissza közülük. Mindez nagyon megrázta őt. 1944 telén éhínség volt Amszterdamban. Sok ember halt éhen az utcákon. 1945. május 12.-én véget ért a háború. Így indult a kis Jon élete. 1946-ban befejezte az elemi iskolát és a vakáció után középiskolába kezdett járni. Boxolni tanult. Az iskolaévek botrányoktól terhesen teltek. Mint háborúban felnőtt gyerek, megtanult a szörnyűségek között életben maradni, de a békében újrarendeződő társadalomban már nem tudott beilleszkedni. 1949-ben, 16 évesen tengerész lett. Tizenhét éves korában felvették a haditengerészethez. Az alapkiképzés után Holland Kelet-Indiába vezényelték. Itt hidak építésében vett részt. A koreai háborúban tengerész gyalogoskén szolgált. Háromszor sebesült meg. Bátorságáért többször kitüntették.

Leszerelés után különböző filmekben szerepelt, főleg mint kaszkadőr. 1954-ben szerezte meg judoban az 1. dant, 1956-ban a 2. dant, 1957-ben pedig a 3. dant elismeréseként annak, hogy ő volt az Európa Bajnok holland csapat kapitánya. A hollandiai edzőtáborban 75 judokát győzött le. Tanítványa volt még, a kétszeres judo olimpiai bajnok, Willem Russka és a sambo világbajnok Chris Dolman.

Az 1959-es év a sikeres versenyek éve volt számára. Ekkor Japánba utazott, hogy a Budo hazájában tanulmányozza a judot. Érdeklődött a karate iránt ezért találkozott Sosai Masutatsu Oyamával, Sensei Gogen Yamaguchival a Goju ryu legnagyobb mesterével, és Sensei Kenji Kurosakival. Közöttük életreszóló barátság szövődött. A régi Honbu Dojóba - Oyama mester dojojába - jár kyokushint tanulni. 1959-ben Donald Dreager - Oyama egyik amerikai tanítványa - javaslatára bekerült a 25 legjobb judoka közé. Hamarosan a harmadik lett. (Kaminaga, Ikonuma, Bluming) 1960-ban sikerült legyőznie Kaminagát egy általa kifejlesztett fojtással. Don Dreagerrel Kendót, Bo jutsut majd, Iai jutsut tanult. 1962-ben 2. dant kapott Oyama mestertől.

 

 

Kenji Kurosaki (10. dan)

Ebben az évben hozta a Kyokushin Karatét Európába. Itt megalapítja a Európai Kyokushin szervezetet, melynek a vezetője lett. 1965-ben a világon első európaiként 6. dant szerez. Üzleti ügyei miatt visszavonult és tisztét átadta tanítványának Loek Hollandernek. 1980-ban visszatért a sportpolitikába. Hollanderrel történt nézeteltérései miatt új szervezetet alapított melynek neve Kyokushin Budo Kai. Ez a szervezet később kibővült, a Kyokushin szervezetből korábban kilépett Shihan Dave Cook által vezetett Ashihara International szervezettel és az International Budo Kai nevet kapta. Az IBK-hoz azóta több dojó, és szövetség is csatlakozott. A szervezetre jellemző az "All Round Fighting" ami teljes körű küzdelmet jelent, beleértve a karate stílusok által mellőzött földharcot, és dobásokat is. (a kezdeti karate technikai rendszerekben még szerepeltek, de főleg a tatami hiánya miatt a tanítványok nem gyakorolták és így feledésre ítéltettek)

1994-ben meghalt Sosai Oyama. Halálával nagy káoszt és űrt hagyott maga után a Kyokushin Szervezetben. Ugyanebben az évben Kancho Bluming megkapta a 10. dant Kyokushin Karatéban, 2001-ben pedig judoban. Amíg egészsége engedte rendszeresen tartott edzőtáborokat, továbbképzéseket.

2018. december 17. -én hunyt el.

****

Kiegészítés: 2010 nyarán a Koreai Hapkido és MMA Szövetség 10. dan fokozatban részesítette.

 

Kaicho Bluming, Sem Schilt és Dave Jonkers

****

 

S L

Forrás:
The history of: Jon Bluming Van straatshoffie tot 10e Dan

Linkek:

www.kyokushin-budokai.com

www.jonbluming.nl

www.ibk-world.us