HOME

Kenwa Mabuni

 

1889. november 14.-én született Okinava szigetén, Shuriban. Vékony gyenge gyerek volt. Ekkor talán csak remélni lehetett, hogy kiváló harcművész válik majd belőle. Ősei közül számos bátor harcos került ki. Tizenhárom éves volt mikor a híres Karate–Do mester Anko Itosu, iskolájában megkezdte tanulmányait. Az ifjú Ken minden nap keményen edzett. Nem csak pusztakezes technikákat tanult, hanem olyan fegyverek használatát is, mint a bot (bo) és a vívóvilla (sai).

Hét év alatt elsajátította a Shuri-te művészetét. Itosu mester bemutatta Chojun Miyaginak, aki később a Goju karate megalapítója lett. Húsz évesen kezdte tanulni a nahai karate, a Naha-te művészetét Kanryo Higashionna nagymester iskolájában. (Ezek az okinavai karate stílusok jelentették az alapját később saját stílusának a Shito-Ryunak.) A főiskola elvégzése után a rendőrségen helyezkedett el, ahol kb. tíz évet töltött. Munkája lehetővé tette, hogy az ország különböző részeibe látogasson és tanuljon kisebb helyi, okinawai mesterektől. Ez alatt az idő alatt megtanulta a Ryokan Budo ősi művészetét is.

A Budo különböző ágainak gyakorlása a húszas és negyvenes években, Japánban ultra-nacionalista jellemvonás volt. Okinaván a XX. század első évtizedeiben elterjedt és népszerű volt a Karate-Do művészete. De ez nem jelentett egységes rendszert. A mesterek a formagyakorlatok a katák gyakorlására, a fizikai erőnlétre, és az ütőfelületek (az ököl, a könyök, az ujjak stb.) keményítésére helyezték a hangsúlyt. A szabad küzdelmet, a kumitét nem gyakorolták és nem volt még egységes karate ruha sem.

Ken Mabuni ezekben az időkben kezdett aktívan tanítani. 1918. február 13.-án megszületett első fia Kenei. (Később született még egy fia Kenzo. Ők vezető szerepet töltöttek be a Shito-Ryu szervezetben) Ugyanebben az évben több nagy tudású mester segítségével népszerűsítette a Karate-Do művészetét. Megszervezett egy nagyszabású találkozót otthonában. Ezen részt vett többek között Gichin Funakoshi mester, a modern karate atyja is. Tartottak egy bemutatót az okinavai középiskolában Kuni és Kacho hercegek jelenlétében.

1924-ben két iskolában oktatott és az a megtiszteltetés érte, hogy bemutathatta a művészetet Titibu hercegnek. A következő évben Ken Mabuni és néhány mester, megszervezték az Okinavai Karate–Do Clubot. Ezzel megvalósult az a régi álma, hogy állandó edzőtermet – dojót – alapítson. Híres karate mesterek oktattak ebben a dojóban. Többek között barátja Chojun Miyagi is. Ezekben az időkben a mesterek a jó erőnlétet és a küzdelem a kumite gyakorlását tartották fontosnak. Az 1927-es év nagyon fontos volt Ken mester számára. Ekkor találkozott Jigoro Kano mesterrel a modern judo atyjával, amikor Okinavára érkezett, hogy megnyissa új judo iskoláját.

Ken Mabuni és Chojun Miyagi tartottak egy bemutatót Kano mesternek a Karate-Do techikáiból. A látottak Kano mestert arra ösztönözték, hogy figyelembe vegye az ideális Budo támadó és védekező technikáinak kialakításához és beszélt arról, hogy létszükséglet széles körben elterjeszteni a Karate-Dót Japánban. Ennek hatására Ken Mabuni elhatározta, hogy Oszakába költözik, és annak szenteli életét, hogy kifejlessze, népszerűsítse saját művészetét a Shito-Ryut. Átvette a judóban használatos edzőruhát (gi) és övvizsga rendszert. Ken, oszakai tartózkodása alatt fedezte fel, hogy egyes technikákat rosszul értelmeznek. Itt nem volt mindenki által látogatható terme, ezért rendőrségeken és Buddhista templomokban oktatott. Egyes technikák különböztek művészetében a tradicionális okinavai karatétól. Főleg a formagyakorlatoknál a katáknál volt ez szembeötlő, amit Ken az „öklök táncának” nevezett. Éjjel-nappal dolgozott, és azon munkálkodott, hogyan népszerűsíthetné hatékonyabban karatéját. Gyakorolta a töréstechnikákat a tameshivarit, ezzel demonstrálva nézőinek az új karate a Shito-Ryu erejét. A rendőrök sikeresen alkalmazták bünözők letartóztatásánál. Minden nehézség ellenére Kenwa Mabuni haladt tovább a maga által választott úton. Erőfeszítései eredményeként 1931-ben létre hozta a Dai-Nihon Karate-Do Kait. Később átnevezte Nihon Karate–Do Kaira, ez lett a modern Shito-kai elődje. A szervezet néhányan tagja Mabuni mester közvetlen tanítványai voltak. Ma a Japán Karate-Do Szövetség része a Shito-kai is. A II. Világháború után a megszállók betiltottak minden harcművészetet. A tilalmat csak 1948-ban oldották fel. A mesterek újult erővel kezdtek dolgozni. Klubok nyíltak iskolákban és egyetemeken. Különböző versenyeket, nemzeti bajnokságokat szerveztek. Japán lassan talpra állt a vesztes háborút követő sokkból. Mabuni mester folytatta a Shito-Ryu Karate-Do fejlesztését és népszerűsítését.

Sajnos a sors nem hagyott elég időt tervei megvalósításához. 1952. május 23.-án, 63 éves korában elhunyt. Oszakában, a Hattoritemetőben helyezték örök nyugalomra.


 

Forrás:

www.usadojo.com
www.shitokai.com
www.sankukai.org
www.martialsource.com
Shito-Ryu History-by John Sells

SL

 

Módosítva: 2007-06-18