HOME

Chojun Miyagi

 

1888. április 25.-én született Okinava szigetén Nahában. Családja a leggazdagabb kereskedő-családok egyike volt. Két hajóval szállították az orvosságokat Kínából. Öt éves volt, amikor meghalt édesapja Chosho Miyagi. Tizenegy évesen kezdett karatézni Aragaki Ryuko mester iskolájában. Itt kemény fizikai próbáknak lett kitéve. Három évvel később mestere bemutatta Kanryo Higaonna senseinek, a nahai karate, a Naha-Te legendás mesterének.

 

Kanryo Higaonna 1851.-ben született Nahában. Már fiatalon érdeklődött a harcművészetek iránt. Egy helyi mestertől kezdett Kung-Fut tanulni. Szeretett volna Kínában utazni, ami viszontagságos és kalandos úton végűl sikerült neki. 16 évesen megérkezett Fucso városba. Itt bemutatták Ryu Ryuko mesternek. A mester nem fogadta azonnal tanítványának, hanem a ház körüli munkákkal bízta meg, így tapasztalta ki a leendő tanítvány jellemét. Végül elfogadta tanítványnak. 13 kemény edzéssel töltött év után Higaonna visszatért Okinavára. Itt minden idejét a Sanchin kata gyakorlásának szentelte.

Higaonna híres volt arról, hogy nagyon nehéz a tanítványául szegődni. Azoknak a szerencséseknek, akiknek ez sikerült, olyan volt a személyiségük, amely alkalmas a karate tanulásához szükséges nagyfokú fegyelemre. Ezen kiválasztottak közé tartozott Miyagi is. Higaonna mester tanulmányozta viselkedését és alkalmasnak találta arra, hogy uchi-deshivé - bennlakó tanítvánnyá - váljon és megismertesse vele a Naha-Te magas fokú művészetét. Kezdetben Miyagit mindenféle házi munkával, takarítással, kertészkedéssel, favágással, vízhordással bízta meg. Ebben az időben Miyagi még nem tudta biztosan, hogy a karatét életre szóló hivatásnak válassza-e. Az iskolában mutatták be, a fiatal Ken Mabuninak aki később a Shito-ryu stílus alapítója lett. Egy életre szóló barátságot kötöttek. Higaonna mester edzései kemények, sőt gyakran brutálisak voltak, számtalanszor gyakorolták a Sanchin katát. Gyakran előfordult, hogy Miyagi edzésközben rosszul lett vagy elájult. Mindezek ellenére nem csak a dojóban edzett, hanem rendszeresen futott, nehéz köveket emelgetett, fákon keményítette az ütőfelületeit. Megközelítőleg 13 évet edzett Higaonna sensei felügyelete alatt, aki 1916-ban 65 éves korában meghalt. Miyagi lett a Naha-Te legnagyobb élő mestere. Ugyan ebben az évben elutazott Kínába, Fucso városába, hogy megtalálja azt a helyet, ahol mestere 13 évig edzett Ryu Ryuko mesternél. Végül megtalálta a telket, ahol a ház és a dojo állt, de mindössze egyetlen fal maradt belőle. Találkozott egy öreg helybélivel, aki régen Ryu Ryuko mester tanítványa volt. Ez az ember elmondta neki, hogy a forradalom alatt a legtöbb harcművész külföldre menekült az üldöztetés elöl és sokan az óta sem tértek vissza. Akik visszajöttek, azok titokban gyakorolták a harcművészetet.
Miután visszatért Kínából, minden idejét a Rokkishu kata tanulmányozásának szentelte. Ebből alkotta meg a lágy technikai elemeket tartalmazó Tensho katát, ellentéteként a kemény Sanchin katának.
A természethez fordul ösztönzésért. Hegytetőn és tengerparton edzett, tengerben vagy hóban gyakorolta a katákat. A karatét igyekezett a mindennapi életben is alkalmazni. Az olyan köznapi tevékenység közben is – mint pl. a mosdás vagy az alvás – igyekezett felkészült lenni egy esetleges támadásra. Nahai otthonában kezdett tanítani, majd az Okinavai Rendőrségi Elöljáróság Gyakorló Központjába, az Okinawai Mesterképzõ Főiskolán, és a Nahai Kereskedelmi Középiskolában.
1921-ben Hirohito trónörökös, a későbbi császár, megszállt az okinavai Nagagusuku öbölben. Tiszteletére hatalmas ceremóniát rendeztek, amin a helyi mesterek tartottak bemutatót. Így Miyagi sensei is bemutatta a Naha-Te művészetét. A trónörökösre nagy hatással voltak ezek a bemutatók. 1926-ban négy mester: Chojun Miyagi, Ken Mabuni, Hanashiro Chomo (Shuri-te mester) és Motobu Choju karate klubot alapítottak. A senseiek felváltva tanítottak. 1927-ben barátjával Mabuni senseiel tartottak egy bemutatót Jigoro Kano mester, a judo atyja előtt. A harmincas években aktívan fejlesztette és terjesztette a karate-do művészetét. ’31-ben találkozott egy tehetséges fiatalemberrel, aki Miyagi karatéjának kemény ágát művelte. Ez a fiatalember Gogen Yamaguchi volt. Miyagira nagy hatást gyakorolt elszántsága és nyers ereje. Ezért megmutatta a művészetének lágy technikáit is. (Miyagi művészete két egymást kiegészítő - go-kemény és ju-lágy - ágból áll. Személyisége is tükrözte ezt a kettősséget. Azt mondták róla, hogy egy galamb lelke lakott egy oroszlán testében.) ’33-ban hivatalosan is bejegyezték művészetét Goju-Ryu néven 1934-ben a Butoku-kai okinavai ágának elnökévé választották. Ez év áprilisában egy havaii lap meghívására tíz hónapot töltött a szigeteken, hogy népszerűsítse a karatét. (a Havaii szigetek lakosságának egy jelentős százaléka japán származású.) 1936-ban két hónapra Shanghaiba utazott a kínai harcművészetek tanulmányozása céljából. A következő évben a Butoku-kai szövetség tornáján tartott bemutatót.
A 40-es évek nem kedveztek a karate népszerűsítésének. Miyagit személyes tragédia is érte. A háborúban hősi halált halt fia Jun és rangidős tanítványa Shinzato Jin’an. ’44-ben Okinava uralmáért is dúltak a harcok. Egy időre fel kellett függesztenie a karate tanítását. 1945-ben véget ért a háború. Amerikai csapatok szállták meg Japánt és betiltották a harcművészetek gyakorlását.
1946-ban Miyagi az Okinavai Testnevelési Polgári Szövetségének igazgatója lett és a rendőr akadémián kezdte oktatni a harcművészetet. Később Chuboya cho-i otthonában újra kezdett civileket is tanítani. Egy rövid ideig Kansaiban is oktatott. Örököséül fiát An’ichi Miyagit választotta. (Az ő utóda lett tanítványa Morio Higaonna, Kanryo Higaonna mester leszármazottja, aki ma 9. danos mester és a Nemzetközi Goju Karate Szövetség főinstruktora.)

1952. májusában elhunyt Ken Mabuni mester. Sensei Choyun Miyagi 1953. október 8.-án követte barátját.

Forrás:

www.okinawai.srv.hu
www.gojukai.hu
www.usadojo.com


SL

Módosítva: 2007-06-18